Ускршња јаја

     Ближи се Ускрс, најрадоснији празник а његово обележје јесу шарена јаја. Јаја се боје и украшавају најчешће на Велики четвртак или Велики петак.

    Као симбол живота, јаје је служило и као средство помоћу кога се живот стварао, чувао и одржавао и та његова улога се среће у нашој народној традицији. Разна су веровања о утицају  ускршњег јајета. Тако се рецимо породиљии јаје стављало у недра и провлачило кроз одећу јер се веровало да ће јој то олакшати порођај . Осим на плодност људи, јаје је утицало и на плодност усева и стоке. Да би побољшали усеве, људи су разбијали јаје о главу вола који је упрегнут са десне стране или су га закопавали у прву бразду.  Јаје би добијало још већу „снагу“  тиме што би било бојено у црвено јер се веровало да је то боја која значи живот (јер је и крв црвена).

    У наредних неколико редова прочитаћете о бојама које се користе за фарбање јаја, њиховом хемијском саставу, добијању….

      Велики број биљака , тј.делова биљака има одређену боју која може послужити као природни пигмент па се нпр. као црвена боја могу користити кора шљиве или трешње, раније се користила биљка броћ; жута боја се добија од луковине, млечике, кукурека, коприве; мрка боја се добија од ораховине; зелена боја се добија од корена патлиџана или семена коприве, плава  боја се добија од цвета пресличице.

523117_201795679937050_1434245816_n

Што се тиче хемијских боја за фарбање јаја то су најчешће органске боје, нпр.црвена боја биљке броћ потиче од ализарина, а најпознатија боја ализарина зове „турско црвено“. Касније је ова боја замењена варзилом или другим анилинским бојама. Варзил је црвена боја од бразилског црвеног дрвета.

 Анилинске боје су тзв.азо-боје. Прву азо боју открио је 1856.године Вилијам Хенри Перкин (William Hanry Parkin, 1838-1907). Од тада почиње интензивна производња азо-боја.

 Ова једињења настају реакцијом диазотовања анилина. Анилин је ароматични амин који настаје нитровањем бензена

Dobijanje_anilina

Најчешће су постројења за добијање анилина повезана па се 85% анилина користи за производњу метилендифенилизоцијаната, 9% за хемикалије у производњи гуме, 2% за производњу хербицида и 2% за производњу боја и пигмената. Азо боје настале од анилина су органска једињења која садрже азо групу (-N=N-), а користе се за бојење тесктила, памука свиле, вискозе, синтетике. Лако се користе, јефтине су, дају јасне и стабилне боје, већина азо-боја је растворљива у води. На тржишту се налази око 2000 боја. А бојење појединих текстила азо бојама које ослобађају карциногене материје строго је забрањено у  земљама ЕУ.

 Примери неких боја:

800px-Sudan_Red_G

800px-Aminoazobenzene

анилинско жуто                                                                             суданско црвено G

800px-Trypan_blue

трипанско плаво

Постоје подаци да су азо боје које се додају као адитиви са ознакама E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 и E 129 штетне па је њихова употреба у бојама за јаја строго забрањена. У Великој Британији је утврђена узрочна веза између ових азо боја и хиперактивности деце узраста до 9година , што је довело до забране употребе ових 6 боја у фарбама за јаја. При бојењу јаја неретко један део фарбе пређе и у унутрашњост па је најбоље тај део одстранити и не јести јер код осетљивих људи органске боје могу довести до надражаја коже, свраба, неуродерматитиса и астме. Најбоље би било јаја фарбати природним бојама(луковина, коприва, цвекла…) 🙂

uskrsnja_jaja_farbanje_dezeni_dizajn (4)

vaskrs

УЖИВАЈТЕ!        СРЕЋАН УСКРС!  🙂 🙂 🙂

Advertisements
Овај унос је објављен под Занимљивости. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s