Нешто више о оксидационим и редукционим средствима (предавања за1.разред техничке школе)

Реакције оксидо-редукције (или редокс реакције) су реакције при којима се врши промена оксидационог стања(броја) атома елемената који улазе у састав реагујућих супстанци. Реакција оксидо-редукције састоји се из: реакције оксидације која представља процес отпуштања електрона са неког атома (молекула или јона) и реакције редукције која представља процес примања електрона од стране неког атома (молекула или јона). За атом који отпушта електроне каже се да се оксидовао – повећао свој оксидациони број (представља донор електрона ), а сам је редукционо средство. Атом (молекул или јон) који прима електроне се редуковао – смањио свој оксидациони број (представља акцептор електрона), а сам је оксидационо средство.

Оксидациона средства:

1) Пероксиди су једињења метала или неметала са кисеоником, у којим је оксидациони број кисеоника -1. Познатији пероксиди: водоник пероксид H2O2 , натријум пероксид Na2O2 , калијум пероксид K2O2 , калцијум пероксид CaO2, цинк пероксид ZnO2, кадмијум пероксид CdO2 итд.

2) Супероксид је једињење са особинама  соли  који садрже јон супероксида O^-_2, нпр. KO2 калију супероксид.

3)  Киселине као што је азотна киселина  HNO3. Јако јеоксидационо средство. Може да изреагује чак и са површинским слојемплеменитих метала , због чега се користи у спремањуцарске воде  која може да раствара злато и платину.

4) Озон (O3) је алотропска модификација кисеоника која је много нестабилнија од уобичајеног двоатомског облика, O2.  Озон је снажан оксидациони агенс што је у вези са његовом нестабилношћу при чему прелази у обичан двоатомски кисеоник

2 O3 → 3 O2.

5) Халогени елементи (F, Cl, Br, I) због својих оксидационих својстава имају одређену примену у разним гранама индустрије.

6) Калијум-перманганат (хиперманган, KMnO4 )је со калијума која се врло често користи као оксидационо средство а његова оксидациона способност зависи од рН раствора.  У киселим  растворима подлеже редукцији  до слабо обојеног манган(II):

MnO4 + 8H+ + 5e → Mn2+ + 4H2O

У слабо базним и  неутралним растворима редукује се до манган диоксида који се издваја из раствора у облику браон талога:

MnO4 + 2H2O + 3e → MnO2 + 4OH

Док се у јако базним растворима редукује до зеленог  магана (VI):

MnO4 + e → MnO42-
Редукциона средства
1) Литијум алуминијум хидрид  Li[AlH4] се често користи као редукционо средствојест у органској хемији, нпр. редукује карбоксилне киселине  до алкохола а нитрите до амина)
2) Алкални метали ( Li, Na,K, Rb,Cs, Fr) и земноалкални метали ( Be, Mg, Ca, Sr, Ra, Ba( најреактивнији метали и најјача редукциона средства.
3) Водоник се због својих редукционих особина користи у хемијској индустрији за производњи синтезних смеса, редукцији, хидрогенизацији и десулфуризацији, у стварању  редукционих атмосфера у металургији, рафинацији метала, у термичкој обради метала итд.
Advertisements
Овај унос је објављен под Ученици. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Нешто више о оксидационим и редукционим средствима (предавања за1.разред техничке школе)

  1. Aleksandar каже:

    Прелепо, ово је материјал за чисту петицу ко хоће да учи, само напред Бојана !

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s