Зашто је небо плаво?

     Сунце осветљава Земљу белом светлошћу. Бела светлост је светлост која садржи фотоне свих таласних дужина (тј. она је комбинација свих боја). Када неки предмет осветлимо белом светлошћу он упија (апсорбује) скоро све боје, одређену боју одбија. Тај део беле светлости, та боја, који се одбија од предмета је боја коју видимо. Ово важи за предмете кроз које не пролази светлост, за оне који нису провидни.

Код провидних предмета, као што је на пример стакло, ситуација је нешто другачија. Бела светлост долази до стакла, један мали део се одбија а највећи део наставља даље. Од оног дела који је прошао већина боја (таласних дужина) пролази без икаквих проблема, али фотони одређене боје не могу да прођу тако лако. Ти фотони наилазе на „гужву“, сударају се са молекулима и од њих се одбијају у свим правцима. Светлост једне боје се расипа у свим правцима и стакло постаје обојено у ту боју.

Исти процес одговоран је и за боју неба. Бела светлост са Сунца долази до наше планете и почиње да путује кроз атмосферу. Највећи број фотона неометано пролази кроз атмосферу и стиже до површине, али неки фотони немају ту срећу. Према једном закону у физици – Рејлијевом закону – интензитет расуте светлости је обрнуто пропорционалан таласној дружини светлости. То значи да ће се светлост мање таласне дужине расипати вишеструко интензивније од светлости веће таласне дужине. Ако се сетимо да највећу таласну дужину има црвена светлост (око 700 нм) а најмању плава (око 400 нм) лако закључујемо да ће се плава светлост расипати много интензивније. Светлост која до нас стиже осиромашена је за ту компоненту плаве боје, а та светлост престаје да се креће од Сунца ка нама већ се простире у свим правцима и обасјава небо и боји га у плаво.

Овај процес, тзв. Реилијево расејање, одговоран је и за боју Сунца. Већ је речено да Сунце емитује светлост свих боја, белу светлост. Када га погледамо видимо да је оно жуто, а жуто је због тога што је из беле светлости нестала плава компонента која је дала боју нашем небу, нашој планети.

Advertisements
Овај унос је објављен под Занимљивости. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s