Племенити гасови

Елементи О (нулте) групе називају се још и племенитим гасовима, док су се раније називали инертним гасовима јер се веровало да се нулто-валентни и да не граде једињења. Сада се у хемијској литератури ова група све чешће назива VIIIa групом или 18.групом.

У ову групу елемената спадају: хелијум  (He),  неон(Ne), аргон (Ar),  криптон (Kr), ксенон (Xe)  радон (Rn).

     Ови елементи су почели да се примењују тек 1910. када је откривено да електрична струја при проласку кроз ове елементе даје обојену светлост. До 1910. године племенити гасови су имали само теоретски значај. Заједничка ознака за електронску конфигурацију ове групе је ns2 np6 (са изузетком хелијума чија је конфигурација ns2 )са попуњеним валентним орбиталама.

Општа својства елемената:  

Због врло стабилне конфигурације елементи не могу примити ниједан  електрон, а да се не почне попуњавати нови  електронски ниво.  Попуњене електронске орбитале не дају могућност међусобног спајања атома ових елемената, те су у сва три агрегатна стања моноатоми. Племенити гасови имају врло високе вредности за енергију јонизације тако да тешко могу отпустити електрон. Међу атомима постоје само Ван дер Валсове привлачне силе. Оне расту са порастом атомског броја, а са њима  температуре топљења и кључања. Племенити гасови немају мирис и укус, а у води се слабо растварају. За хелијум који има само 2 електрона вредности топљења и кључања су најмања. Хелијум није добијен у чврстом стању. Племенити гасови улазе у састав атмосфере. Добијају се фракционом дестилацијом течног ваздуха.

Примена племенитих гасова

Хелијум се користи за пуњење балона. „Хелијумов ваздух“ се даје рониоцима јер се хелијум мање раствара у крви од азота те се брже могу дизати према површини — спречава  кесонску болест. Када се ронилац диже ка површини, притисак се смањује, што доводи до ослобађања гасова из крви. Уколико се ослободи велика количина гаса, може доћи до емболије – зачепљења крвних судова , па и смртног исхода. Могучност појаве емболије смањује се тако што се у боцама за роњење азот замени хелијумом. Хелијум служи за испитивање материје при врло ниским температурама. Претпоставља се да је течан и при апсолутној нули.Неон се употребљава за пуњење рекламних светлећих цеви. Ако под смањеним притиском дође до електричног пражњења кроз неон јавља се наранџасто-љубичаста светлост. Уколико се дода живина пара и аргон боја се мења до тамноплаве и зелене. Аргон  се користи за пуњење  сијалица као и за заваривање у техници јер даје инертну атмосферу. Користи се и за пуњење светлећих цеви. Криптон и  ксенон се такође користе за пуњење сијалица. Племенити гасови се користе и у ласерској техници. Радон је радиоактивни елемент и настаје као производ радиоактивног распада радијума.

Једињења племенитих гасова

Племенити гасови могу да граде једињења иако имају веома стабилну електронску конфигурацију. Прво једињење племенитиг гасова је направљено 1962. године. При собној температури извршено је мешање тамноцрвених пара платине хексафлуорида PtF6 са вишком ксенона; настало је чврсто жуто комплексно једињење ксенон-хексафлуороплатинат, XePtF6До данас је направљено више стотина једињења ксенона; нпр. са флуором XeF2, XeF4, XeF6 ; са  кисеоником XeO3. Нека од њих су веома стабилна, као на пример Rb2XeF8 који се не разлаже ни на 400°С. Добијена су и нека једињења криптона и радона. Једињења племенитих гасова немају практичну примену, те њихово добијање има само теоријску вредност.

Ronioci-ocistili-akvatorij-ispred-Selca_ca_large slike-svetlece-reklame-elitas44787 stedljiva-sijalica_enl svetlece-reklame-virtual-magic26031638_h

Advertisements
Овај унос је објављен под Ученици. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s