Пуфери (пуферски системи)

Пуфер је раствор који се приликом додатка мале количине киселине или базе, или приликом разблажења, опире променама у концентрацијиводоникових и хидроксилних јонова, па самим тим и одржава константну вредност рН.  Пуфери се обично састоје из слабе киселине (базе) и њене соли односно слабе киселине/базе и њене конјуговане базе/киселине . Примери: ацетатни пуфер (етанска, сирћетна или ацетатна киселина и њена со натријум ацетат) или амонијачни пуфер (амонијум хидроксид и амонијум хлорид)

Многе реакције захтевају сталан рН јер се променом истог могу променити и иначе уобичајени производи. Сталност киселости коју осигуравају пуфери веома је практична и применљива у многим, а нарочито биохемијским процесима. 

Пуфери су веома присутни у организму јер је активност многих  ензима директно условљена одговарајућом киселошћу. Тако се у крви одржава pH између 7,35 и 7,45 захваљујући  хемоглобину а између осталог и бикарбонатном пуферу, док је pH у нпр.  лизозомима између 5,6 и 5,8.

Пуфери се користе и на индустријском нивоу, у процесима ферментација, у аналитичкој хемији, фармацији итд.

regulacija-acidobazne-ravnotee-glavni-puferski-sustavi-u-krvi-12-728

регулација ацидо-базне равнотеже у организму

Advertisements
Овај унос је објављен под Ученици. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s